2009. augusztus 23., vasárnap

Szülinapi menü -- VKF XXVII. forduló

Lázasan készültem a mostani VKF fordulóra. Lúdanyónak köszönhetően nagyon izgalmas volt a téma. Sajnos nagy bulit most nem csaptunk :( , de erről majd ITT esik szó. 3. lányom ünnepelte idén 4dik szülinapját. Ezért egy hétig csak neki főztünk. Íme közölük néhány.

Olyan ételeket készítettünk ami egy bulin is megállja a helyét.
Nálunk a pizzának mindig nagy sikere van. Amit most egy kicsit másként készítettünk el.

Hozzávalók:

A tésztához:
1.5 dl langyos víz
1 cs. élesztő (por élesztő)
1tk cukor
2ek olaj
1tk

A töltelékhez:
1 szelet közepes natúr tonhal
1dl tejszín
zöldség mix: kukorica, borsó, bébi répa, karfiol

Elkészítése:
Tészta: 0,75 ml vízbe beleteszem a cukrot az élesztőt, majd felfuttatom. A lisztet kimérem beleteszem a sót, az olajat. Majd a megkelt élesztőt. Elkezdem összegyúrni, miközben hozzáadom a maradék vizet. Majd - én a sütőben szoktam - megkelesztem.
Töltelék: a tonhalat felkockázom, kevés vajon megpirítom, majd hozzádobom a zöldségeket, ha puhulni kezd nyakon öntöm tejszínnel. Ha a tejszín besűrűsödött akkor félreteszem. Természetesen fűszerezem.
Összeállítás: kivajazom a muffin formát. Elvileg létezik olyan sütő ami olyan, mint a muffin sütő csak nem olyan mély. Na nekem ilyenem nincs így maradt a muffin sütő. A pizza tésztával mindegyik mélyedést kibélelem. Ennyi mennyiségű tésztát pont el lehet osztani a 12 lukba. Meg kenem őket tejföllel, majd jöhet bele a töltelék.
180-190 °C-n kb 20-25 percig sütöm.
Változat:
Tészta: időnként szoktunk olyan változatot is készíteni amibe reszelek 10 dkg sajtot is és egy csípet fűszerrel is ízesítem.
Elkészítés: nem muffin sütőben készítem el, hanem sütő lemezen.


Amit még szoktam készíteni a nagyobbaknak illetve a szülőknek is. Az a meleg szendvics. Bármilyen kenyérből olyan feltéttel amiről úgy lehet tudni, hogy mindenki megeszi. Sajttal a tetején berakom a sütőbe.
A másik, ami a gyerekeknek kiváló és a kicsik nagyon élvezik, még az elkészítésében is tudnak segíteni. Az kifejezetten kocka kenyérből készült falatkák. Fogom a kenyeret előveszek néhány kiszúró formát, és azzal nekilátok kivájkálni a kenyérből, mintha pogácsát szaggatnék. Majd meg pakolom azzal amit szeretnek, a sajt nem hiányozhat róla. És ezt is belehet rakni egy pár percre a sütőbe. De anélkül is kiváló. Mi csokit is raktunk rá.

És végül a nap fény pontja a torta. Idén emeletes tortát készítettem, most először. Örülök nagyon, mert jól sikerült.

Hozzávalók:

Tésztához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
kh szóda bikarbóna
2 ek kakaó

Töltelék:
3 cs. tejszín hab por
1cs. hab fixálló
ebben eper volt, mert Nikike azt szereti

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek, amihez fokozatosan hozzáadom a cukrot. Majd egyenként a tojások sárgáját is. Ezzel is még verni kell amíg kemény nem lesz. Majd a lisztet, de azt már fa kanállal óvatosan, ne törjön a hab. Végül a kakaót.
Ehhez, kétfélét készítettünk. Az egyiket kerek formába sütöttem ki, a másikat kis tepsibe.
Összeállítás:
A kerek formát simán csak kettévágtam. A tégla lapból pedig a számot vágtam ki. Ezt is kettévágom. A habot felverem, és elkezdem megkenni vele a torta lapokat. Megpakolom eperrel.
Díszítésnek is epret használok, és végül meghintem színes cukorral.

Tipp: a piskótához a lisztet mindig púposabban mérjük, mert a cukor nehezebb. A habot tegyük be egy kicsit a hűtőbe mielőtt összerakjuk a tortát.


Jó étvágyat! Sok sikert az elkészítéséhez! :)
Jó bulizást! :)

1 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Köszönöm a pályaműved, nagyon jó ötleteket írtál :) Ez a számos emeletes torta nagyon szuper lett!!

Megjegyzés küldése

Írj nekem. Kiváncsi vagyok a véleményedre. :)