2009. július 28., kedd

Reggeli kenyér

Megint nem volt itthon friss kenyér. Mivel nyár közepe van, és nincs lehetőségünk oly gyakran lemenni a lányokkal friss kenyérért, ezért ilyenkor sűrűbben sütünk házi kenyeret. A lányok is szeretik. Ezt most nagyon ették. Barbara lányom csak ennyit mondott: anya ezt ki hozta? mondtam neki, hogy senki, én sütöttem, megkérdeztem, hogy ízlik? igen anya ez finom. :)
Könnyen sikerül és kenyér sütő gépben is elkészíthető. KB. 75 dkg-os.
Hozzávalók:
  • 45 dkg búzaliszt 550-es típusú
  • 1 tk
  • 3 dkg puha vaj
  • 3dl tej
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő (én 1cs por élesztőt szoktam használni)

Elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba teszem. Megsózom, és teljesen elmorzsolom benne a vajat teljesen. A tejet felmelegítem a cukorral. Elmorzsolom benne az élesztőt, és felfuttatom. Az élesztős tejet a liszthez öntöm, és kemény sima tésztává gyúrom. Én kézzel szeretem kidagasztani, mert így érzem, hogy mikor a legjobb. Letakarom és másfél órát pihentetem. Ha megkelt újra átgyúrom., és megformálom. Tepsibe teszem bevágom a tetejét és 30 percig pihentetem. 200 °C-on (lég keveréses sütőben 180 °C) 20 percig aranybarnára sütöm.

Tipp:
Ha kenyér sütő gépben sütjük, akkor kevesebb élesztőt használjunk, mert erősen megkel. Por élesztő esetében ugyanúgy bele tehetjük az 1 csomaggal.
Változat
Táplálóbb lesz a kenyér ha teljes kiőrlésű lisztet használunk.


Jó étvágyat!Sok sikert az elkészítéséhez! :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Írj nekem. Kiváncsi vagyok a véleményedre. :)