- 45 dkg búzaliszt 550-es típusú
- 1 tk só
- 3 dkg puha vaj
- 3dl tej
- 2 ek cukor
- 2 dkg élesztő (én 1cs por élesztőt szoktam használni)
Elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba teszem. Megsózom, és teljesen elmorzsolom benne a vajat teljesen. A tejet felmelegítem a cukorral. Elmorzsolom benne az élesztőt, és felfuttatom. Az élesztős tejet a liszthez öntöm, és kemény sima tésztává gyúrom. Én kézzel szeretem kidagasztani, mert így érzem, hogy mikor a legjobb. Letakarom és másfél órát pihentetem. Ha megkelt újra átgyúrom., és megformálom. Tepsibe teszem bevágom a tetejét és 30 percig pihentetem. 200 °C-on (lég keveréses sütőben 180 °C) 20 percig aranybarnára sütöm.
Tipp:
Ha kenyér sütő gépben sütjük, akkor kevesebb élesztőt használjunk, mert erősen megkel. Por élesztő esetében ugyanúgy bele tehetjük az 1 csomaggal.
Változat
Táplálóbb lesz a kenyér ha teljes kiőrlésű lisztet használunk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Írj nekem. Kiváncsi vagyok a véleményedre. :)