2011. március 21., hétfő

Mézes finomságok VKF 41.

VKF 41. fordulóját Mézigörl írta ki. Mézes finomságok a téma. Így én is készítettem 2 mézes finomságot.
Az egyik egy piskóta, a másik pedig gofri.

1. Mézes pisztáciás piskóta
Ez a recept ötlet Jamie Olivertől származik. Általában ezeket a recepteket úgy szoktam megtudni, hogy felveszem az adott adást, így vissza tudom nézni, és ki tudom írni a receptet.

Hozzávalók a piskótához:

  • 5 tojás
  • 220g görög joghurt
  • 225g cukor
  • 75g darált mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150g liszt
  • 200g búzadara
  • 1tk sütőpor
  • 200ml olívaolaj vagy napraforgóolaj
Hozzávalók az öntethez:
  • 150g pisztácia
  • 150 g méz
Elkészítése:
A tojásokat habverővel jól elkevertem, majd belekevertem a görög joghurtot. Hozzáadtam a cukrot, és azzal is jól elkevertem. Majd jött a mandula., a reszelt citrom héja. Aztán a búzadara, és a sütőporos liszt. Miután ez összeállt, betettem az olajat. Egy közepes sütőt kikentem vajjal, így mehetett bele a tészta. 180°C-on 30-35 percig sütöttem. 
Miközben a tészta hűlt elkészítettem rá a mézes pisztáciát. A pisztáciát kicsit összetörtem mozsárba., majd megpirítottam. A mézet egy serpenyőben tettem fel, bele facsartam annak a citromnak a levét, melynek a héját bele tettem a tésztába. Átforgattam benne a pisztáciát, hogy jól átjárja a méz. 
A kihűlt piskótát késsel jó sűrűn megszurkáltam, majd ráöntöttem a mézes pisztáciát. Így a lyukakba jól belefolyt a méz. 
Egy evőkanál görög joghurttal és egy meglocsolt mézzel tálaltam.

Íme ilyen lett


Jó étvágyat hozzá! Sok sikert az elkészítéséhez!

2. Mézes gofri
Másik ételem a gyerekek kedvéért készült el. Már régen ettünk gofrit, így hát összedobtunk egyet. 

Hozzávalók:
  • 25 dkg puha vaj
  • 6 ek méz
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 40 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
Elkészítése:
A vajat a mézzel habosra verem, majd egyesével belekeverem a tojásokat, csipet sóval. Amikor már jó habosra kevertem adom hozzá a tejet, és végül a sütőporos lisztet. Jó sűrű masszát kell kapni. Gofri sütőben kisütni.
Kicsit megkoronáztam és készítettem rá egy mézes krémet is.
Ebben pedig a következő volt:
  • 6 ek méz
  • 200 g mascarpone
  • 10 dkg 75%-os csoki
A mascarponét kikevertem a mézzel. A csokit gőz felett felolvasztottam, és ezt is hozzákevertem a mascarpone-hoz. Hűtőbe tettem, amíg egy kicsit megszilárdult. Habzsákba töltöttem és mehetett is a gofrira.

Íme ilyen lett!


Jó étvágyat hozzá! Sok sikert az elkészítéséhez!


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ajánlom a családnak: A magyar úri család konyhája címűt.

Megjegyzés küldése

Írj nekem. Kiváncsi vagyok a véleményedre. :)